Ce este tehnologia blockchain

Blockchain # Tehnologia Blockchain # Ce este Blockchain? # Ce inseamna blockchain? # Ce este un blockchain?

Tehnologia blockchain este aur pentru tocilari, sau cel puțin așa spune comediantul american Stephen Colbert. Dar ei bine, nu mai râde nimeni acum de tocilari pentru că, prin intermediul acestei tehnologii, mulți dintre ei au ajuns să facă o avere.

Blockchain

Pe înțelesul tuturor, blockchain-urile sunt baze de date. Dar spre diferență de acele baze de date care sunt stocate pe un server central, astfel încât toată lumea să poată fi accesate de oricine, acestea sunt stocate direct pe computerele utilizatorilor lor. Cu alte cuvinte, blockchain-ul este o bază de date distribuită și cu o arhitectură peer-to-peer.

O arhitectură distribuită înseamnă că baza de date respectivă este stocată în mai multe locații, iar peer-to-peer înseamnă că nu există nicăieri o autoritate centrală care să posede o copie master a tuturor datelor din baza de date respectivă.

Prima bază de date folosită pentru o criptomonedă este blockchain-ul lui Satoshi Nakamoto. Satoshi Nakamoto nu este cel care a inventat prima bază de date peer-to-peer, dar a rămas în istoria criptomonedelor ca cel care a creat punctul de pornire pe baza căruia au evoluat toate blockchain-urile create după el.

Conceptul de la baza funcționării unui blockchain

Ce este si ce inseamna Blockchain?

Pentru a înțelege mai bine conceptul care stă la baza funcționării bazelor de date, hai să ne gândim la un jucător de pocker care stochează într-o bază de date mâna sa cu cinci cărți, atribuind mai întâi fiecărei cărți din pachet câte un număr de la 1 la 52.

Pentru a înțelege mai bine conceptul care stă la baza funcționării bazelor de date, hai să ne gândim la un jucător de pocker care stochează într-o bază de date mâna sa cu cinci cărți, atribuind mai întâi fiecărei cărți din pachet câte un număr de la 1 la 52.

Te poți gândi la numerele înregistrate ca la numerele din rândurile unei foi de calcul. Programatorii specializați în baze de date numesc aceste rânduri înregistrări, iar cei specializați în tehnologia blockchain blocuri. Însă indiferent de felul în care alegi să le denumești, toate aceste denumiri se referă la exact aceeași bucată de date.

Astfel, mâna ta la poker într-o bază de date de acest fel ar putea ocupa de exemplu rândurile de la 20 la 24 și a adversarului pe cele de la 26 la 30. Iar atunci când vorbești despre o anumită mână, nu trebuie să transmiți bazei de date decât rândul pe care este înregistrată prima carte.

Dar ce se întâmplă când și alte persoane joacă poker exact în același timp cu tine? Ei bine în acest caz este forte puțin probabil ca și mâinile lor să apară pe rânduri care se succed și atunci, ca să identifici datele, le poți distribui indicatoare care să arate către cartea anterioară și cartea următoare, astfel încât să lege între ele datele dintr-un lanț. Acești indicatori sunt denumiți verigile din lanț și au rol de legătură.

Conceptul de la baza funcționării unui blockchain, Blockchain, Tehnologia Blockchain, Ce este Blockchain?, Ce inseamna blockchain?, Ce este un blockchain?

Ce inseamna si ce este un Blockchain?

Cum se securizează datele în tehnologia blockchain?

Într-o bază de date ca cea din exemplul nostru cu poker-ul absolut oricine poate schimba cărțile din mâna sa pentru a obține o mână mai puternică care să conțină de exemplu toți cei patru ași. Dar ca să nu se întâmple acest lucru pentru că ar însemna ca jocul să fie trișat, se poate adăuga o nouă coloană care să conțină suma volorilor cărților.

Ce poți face cu tehnologia blockchain?

Tehnologia blockchain are o putere nelimitate. Prin ea, bazele de date private devin permanente și verificabile, iar înregistrarea datelor din acestea devine publică, dar asta nu înseamnă că ele pot fi manipulate chiar oricum pentru că prin criptare datele sunt păstrate în siguranță.

Puterea blockchain este una imensă, pur și simplu imposibil de măsurat. De exemplu, se spune că doar calculatoarele din rețeaua de computere care validează tranzacțiile Bitcoin consumă toate la un loc mai multă electricitate decât toată Elveția.

De asemenea, interesant este și faptul că multe din nodurile de validare ale tranzacțiilor Bitcoin dețin întregul blockchain – bază de date – care în momentul actual a ajuns la o dimensiune de 250 GB de date. Nodurile cu această caracteristică se numesc noduri depline. Bineînțeles, există și noduri care nu realizează decât o verificare simplificată a plăților, iar acestea se numesc noduri SPV.

Se crede că în prezent numărul de noduri are o valoare cuprinsă între 6.000 și 200.000, informație ce poate fi verificată ușor pe motorul de căutare Google. Dar, de fapt, valoarea exactă a acestui număr nu o cunoaște nimeni.

Roboți de tranzacționare pentru Bitcoin

Vizitează site-ul kepa.ro și verifică ofertele pentru roboții de tranzacționare criptomonede și Bitcoin.

Citește ➡️ Avantajele roboților de tranzacționare și află cum poți câștiga bani online folosind roboții de tranzacționare automată.

KEPA CRYPTO

1,988 EURO*

+ TVA / licenta

Permite utilizarea algoritmului pe 1 (unu) cont de tranzactionare si 2 (două) cryptomonede.

Ce este un blockchain?

Adagă Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll to Top